Můžu mít ještě dotaz? Zkoušel jsem 17.1.2012 přeroubovat ty rouby. Protože je tam podnož 12mm v průměru, tak jsem to dělal za kůru. Když jsem rouboval, tak akorát rašily pupeny na podnoži(byly asi 3mm veliké pupeny). Tentokrát jsem tam narouboval ponderozu, protože má silnější větve a ještě jsem tam zkusil Marisolku. Marisolka po týdnu sčernala. Tak jsem jí vytáhl a nechal tam jen ty ponderosy. Ty jsou furt zelené. Po cca 14 dnech nějak scvrky, ale stále jsou zelené. Objevily se nové pupeny na podnoži, které jsem odlomil. Ale na těch roubech se nejak nic neděje. Je možné, že rouby citrónu uschnou tak, že se scvrknou? Nebo to musí bejt už černý? Mám ty rouby ještě nějak zkoušet zachraňovat? Je fakt, že jsem udělal chybu se štěpařským voskem, který tam byl asi týden a poté jsem ho sloupnul, protože je pro citrusy špatný. Plácnul jsem na tu řeznou plochu podnože plastelínu (podle jednoho návodu tady uveřejněného). NEmám tu lastelínu dát i na vrchní ránu roubu? Nebo to s odparem vody a možnosti nakažení roubu a podnože moc dramatizuji? Pak bych se chtěl ještě zeptat na roubování do rozštěpu. KDyž je to např. Podnož citrumelo a roub kalamondin, To jsou velké rozdíly v průměrech. Ta kalamondin má přírůstky takové nitěnky. To roubujete jak? Dáte do doboku, aby kůra roubu a podnože šli zároveň, nebo sledujete to zelené pletivo pod kůrou, aby šlo zároveň? A pak ještě takový detail. Roubovací nůž jsem si umyl v technickém lihu, který jsem nastříkal na toaleťák a tím to dezifikoval. Je to dostačující, nebo je lepší nepoužívat technický líh kvůli denaturantu? Nebo to jen umejt ve vodě a hotovo? Díky Ondra
|