Základem celého postupu je destilace. K výrobě použijte ty nejčerstvější větvičky nebo poupata, která obsahují největší množství aromatických látek. Ze starších listů již část látek vyprchala, nejsou proto vhodné. Princip celého zařízení je tedy velice jednoduchý. Základem bude obyčejná konvice na vodu, kterou lze pevně uzavřít víkem. Konvici naplníme rostlinným materiálem, ze kterého hodláme aromatické silice destilovat. Přibližně do poloviny ji pak naplníme vodou. Nad hladinou vody ponechejme dostatek místa pro vznikající páru. Vývod konvice uzavřeme zátkou, skrze kterou je prostrčena odvodná trubička – nejlépe skleněná. Konec trubičky umístíme do zkumavky ponořené do sklenice se studenou vodou. Tak vyrobíme nejjednodušší vodní chladič. Směs vody s rostlinným materiálem poté zahříváme, aby se začaly uvolňovat páry citrusového oleje. Páry začnou přecházet do zkumavky, kde je voda zchladí na kapalinu. Voda by neměla vařit varem, protože jinak budou přecházet z konvice i vodní páry a ve zkumavce se bude srážet čistá voda. Pokud se vám zdá zařízení příliš primitivní, můžete si koupit v laboratorních potřebách i vhodnější zařízení včetně teploměru. Celá destilace pak bude samozřejmě kvalitnější, včetně získané aromatické silice. Nákup se zřejmě však vyplatí jen v případě opakované výroby.
Hodně úspěchů,
Dr. Svítek
|