hofis napsal:
Iva Hažmuková napsal:
Problém je v tom, že užiteční tvorové by se neměli zabíjet - a k těm mravenci patří.
Souhlasím. U nás na severu ve Varnsdorfu máme dvě obrovská mraveniště lesních mravenců za plotem. Poté, co jsem vyzkoušel všechny možnosti obrany a mravenci se svými mšicemi devastovaly všechny ovocné stromy v okolí řekněme 50 - 100 m od mraveniště, jsem se rozhodl jít na městský úřad požádat o pomoc (Odbor životního prostředí Varnsdorf). Zde jsem dostal kontakt na člověka, který se zabývá přenášením mravenišť.
Zavolal jsem, člověk přijel a řekl, že takový mraveniště ještě v přírodě neviděl ani jedno, natož dvě. Jedno prý se pokusí přenést na základě grantu EU a jinak by to stálo asi 10000 Kč, vzhledem k velikosti mraveniště.
Jedno se přeneslo v rámci grantu, ale problém je ten, že tam nějaký mravenci zbyli ajak ten pán říkal, může se stát, že se z prvního vajíčka vylíhne nová královna a kolonie se zachová. To se stalo a od tý doby nemám slitování.
Zdravím všechny, tak o tom člověku z Varnsdorfu jsem už slyšela, je prý dobrej a "zapálenej do věci", říkají mu "mravenečník".
Jinak jsem taky taková, lituju a zachraňuji tvorečky i když Ti mravenci nám v našem domě taky znepříjemňují život.... lezou z přízemí až někam na půdu a asi nám rozežírají dřevo
, už jsme zkoušeli ledasco, já i babskou radu nasypat skořici, že se přestěhují... no nepřestěhovali
. Jinak já zachraňovala o víkendu malé krtky, byli roztomilí a bylo mi jich líto. Místo hryzce jsme jim zabili asi mámu, bylo mi to moc líto, ale nebylo to plánované. Vylezli až druhý den a tak jsem je dala do kbelíku a nesla hodně daleko do pole... snad jsem je zachránila. Po návratu tam bylo ještě jedno mládě, tak jsem to absolvovala podruhé
. Byli už dost velcí (máma je prý kojí 5 týdnů), ale nějak se pořád na tom poli nezahrabávali, tak snad - no šanci k životu jsem jim dala. Jsou užiteční, ale na zahrádce z nich člověk moc nadšený není, ale u nás nedělali krtiny... Hezký den všem Eva