šnek napsal:
... Petře, mám tomu rozumět tak, že již víš jistě, že Sikeri je cukrový?
Razítko na to dát nemohu, ale z komunikace to tak vyplynulo. Když jsem se na to nyní opět ptal, tak říkal, že je sice nyní v říjnu zelený, ale nemá kyseliny-takže jinými slovy je možné jej sklízet. Nedopověděli jsme to do konce, protože jsme ještě měli jet přímo na plantáž se Sikeri, ale nakonec jsme se tam z nedostatku času nedostali-bohužel...A tím jsme to ani neuzavřeli. Navíc při debatě to skřípe jazykovými problémy, já při dotazu používám názvy které znám ze Středozemí, to jest dolce - zucchero - vaniglia, doux - sucré, sucrena , nebo i sweet - sugar, a nevím, zda vůbec pro tento typ pomeranče mají i Řekové svůj název (možná sikeri
).
Přesuny mezi jednotlivými místy byli dlouhé a mě si vzal do svého auta Eftichios jako spolujezdce a tak čemu jsem dostatečně nerozuměl, tak už se stejně nedořešilo. Navíc, když jsme stáli na plantáží společně i s Jurou (Georgiosem), tak stejně Eftichios moc nevyužíval možnosti mluvit k němu řecky-aby nám to přeložil, ale mluvil na mě anglicky. Ono to citrusaření má svůj mezinárodní jazyk (latinské názvy, jména odrůd, angl. výrazy-Rootstock, graft, growing, variety atd.) a tak i když mluvil Eftichios řecky, stejně do toho míchal tyto citrusářské názvy (které Jura nemůže znát i když jinak řečtinu ovládá stoprocentně) a proto často přecházel k přímému hovoru ke mně.