CITRUSY.CZ

internetový rádce začinajících pěstitelů - fórum
Kávovary-online.cz
Právě je 09 Úno 2025 12:59

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Zkušenosti s řízkováním citrusu, fortunell, hybridu...?
OdeslatNapsal: 03 Čer 2024 09:51 
Nový člen fóra
Nový člen fóra

Ahoj citrusari, mam amatersky dotaz - pri stejnych podminkach (stimulator + perlit + 20C + jizni strana polostin) za kterych mi zakoreni velke procento beznych plodicich kultivaru citronu (Lisboa apod.), se absolutne nechytam s fortunellama, Swinglem 4475... Ani po pul roce nemam sebemensi vysledek s calamondinem, kumquaty, swingle..., rizky nechcipnou, nehnijou, ale nevyhazuji listky, nekoreni, zustavaji porad stejne. Jediny velmi slaby vysledek jsem dosahnul u Limequatu Lyvia Lakeland, zda se, ze po pul roce mi 1/20 zakorenila, ted je v hline a mozna se i neco chytne. Zrovna Swingl 4475 by se mi hodil, chtel jsem rizek pro pomale zapestovani matečnice na semenace/podnoze a jsem uplne neschopny. Roubovani je fajn pro jine pouziti, ale zajima me ted zakoreneni. Kazdy thajec to na youtube za 4 tydny dotahne skoro az k urode a ja 0... Mate nekdo zkusenosti se zakorenenim 4475, fortunell, ...? Diky, K.

Předmět příspěvku: Re: Zkušenosti s řízkováním citrusu, fortunell, hybridu...?
OdeslatNapsal: 12 Led 2025 13:52 
Nový člen fóra
Nový člen fóra

V různých zdrojích se píše že řízkováním se dají množit snad jen citrony, P. Trifoliata, hybridy P.T. s citrusy si nepamatuji jak jsou na tom.
Naopak mandarinky, pomeranče, kumqaty je téměř nemožné takto množit a pokud se zadaří, tyto rostliny nejsou příliš životaschopné.
Moje zkušenost je podobná té tvojí. Část řízků odešla téměř ihned, část jich vydržela zelená třebas i rok.

Konkrétně pomeranč nikdy nezakořenil, mandarinka nikdy nezakořenila, fortunella taky nikdy.
Grep jeden z asi deseti řízků, asi dva-tři roky rostl a pak zašel.
Kalamondin zakořenil asi jeden z deseti, po možná víc jak půl roce, ale neroste. Jen vyhání do květu za rok už min. po třetí.

A citrony jsem nezkoušel, těm se u mě nedaří ani ze semen.

Předmět příspěvku: Re: Zkušenosti s řízkováním citrusu, fortunell, hybridu...?
OdeslatNapsal: 12 Led 2025 15:08 
Nový člen fóra
Nový člen fóra

:D , tak s casovym odstupem doplnim zkusenosti:
- kumquat - rizky porad 0
- calamondin mnoho rizku ruzne prostredi - vysledek 0, ALE (!), zahřížení vetvicky (v prirozene poloze) do mini kvetniku se substratem - rok nic a potom do udelalo krasny bohaty korenovy system, po naslednem oddeleni od matky (rijen) se zda, ze docela roste i ted v klidovem stavu s nizsi teplotou a svetlem. Nove listecky postupne vyhazuje, chci byt optimistou a doufam v jarni "turbo" rust. Zkousim ted dalsi vetvicky, zaroven jsem drevnatou cast podelně rozštěpil pro zvetseni plochy a vytvoreni kalusu (rozstep zasypany stimulatorem), uvidime.
- limonelly Lara + Lyvia Lakeland cca 50% zakoreni (cca pul roku az rok), zatim male rostlinky, ale listecky se tvori, zda se to zivotaschopne.
- laim - docela velke procento zakoreni
- citroniky - koreni kdykoliv/kdekoliv...za par tydnu, ale spis mam problem se sprášením, kvetou bohate, ale plody odpadavaji chvili po odkvetu (zda se, ze se neopyluji-ani venku, ani uvnit steteckem, ani štětečkem mezidruhově - hybridy). Citronik je vitalni, dvoumetrovy, plny listu/kvetu... (v puvodnim prirozenem prostredi na jihu mezi dalsimi citroniky plodil velmi bohate). Ipo premisteni do CZ na nem dozralo cca 20 citronu. Je to divne, protoze u citroniku se udava velka samosprašnost, ale tento ma asi nejakou uchylku...

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina