Používám malou zavařovací sklenici (u nás se používá na deliktesy - zavařené hřiby) o obsahu cca 0,1 l. Ničím ji neobaluju, růžice drží sama za listy na okraji a dobře větrá. Nerosím, jakákoliv voda škodí. Odřezávám vždycky všechnu dužinu, tam je většinou zdroj hniloby. Když ji odřízneš až do "dřeva" uvidíš po obvodu kolečko malých tmavých teček (cca 1 mm), myslím že jsou to zárodky kořenových pupenů. Nesmíš to nechat zaschnout moc dlouho, to už je pak k ničemu. Nechávám to zaschnout jeden až dva týdny, poznáš na listech, že začínají odcházet a pak už musíš hned sázet, jinak se nevzpamatuje. Směs zeminy je v pořádku, ale myslím si, že to bude rašit skoro v každé neslévavé vzdušné zemině. Moc vody je zase v první fázi problém hnití kořenů, ale když to bude neslévavá zemina, tak voda steče do misky. Po zakořenění to rádo vodu docela dost a neeviduji žádné problémy, zalévám v době vegetace tak 3 - 4 x týdně, v zimě tak 1 - 2x týdně cca 0,5 a 1 l k velké rostlině. Doporučuje se občas zalít trochu vody i dovnitř růžice (platí pro zakořeněné rostliny, proč se to má dělat nevím, dočetl jsem se kdysi a už nevím kde). Hlavně potom problém při přesazování a manipulaci. Vyroste dost velká kráva s rozpětím listů více než metr, ale mimořádně povrchně kořenící. Několik centimetrů kořínků má udržet rostlinu vysokou přes metr (bez plodenství) a vážící několik kilogramů. Osvědčilo se mi po zakořenění v malém květináčku (okolo 10 cm průměr) odstranit spodní většinou zašlé listy u substrátu (uvolní se cesta ke kmínku) a přesadit najednou do definitivní nádoby (cca 30 cm průměr). Je dobré předtím nechat substrát trochu zaschnout, aby šlo snadno vyjmout z původní nádoby, nebo ji zničit (rozstříhat), tak aby nebylo nutno příliš pohybovat se zakořeněnou rostlinou. Po přesazení do většího se hodí přisypat substrát až ke kmínku a utlačovat pro zpevnění držení rostliny. Pokud se při manipulaci začne rostlina vylamovat, je nutno zpevnit okolo kmínku několika tyčkami jako výztuží pro správný sklon (O stupňů) rostliny a zase utlačit u kmínku zeminu a zpevnit tak kořeny (není jak palma, sama se nesrovná za světlem, může se až definitivně vylomit). Taky je dobré dát ji na definitivní místo, aby nebylo nutné každý rok několikrát stěhovat. Já to tak dělat nemůžu, v sobotu jsem stěhoval a největší rostlinu jsem skoro vylomil. Ale znova, všechno podstatné je zdravá růžice, výborný rostliny se dají vypěstovat z růžic z velkých ananasů, které prodává malá prodejna na Panské ul. v Praze (u zadnícho vchodu do pasáže Černá růže). To je skoro záruka úspěchu.
_________________ Ivan
|