CITRUSY.CZ

internetový rádce začinajících pěstitelů - fórum
Kávovary-online.cz
Právě je 10 Lis 2024 20:45

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Prosím o pomoc s Mandarinkou
OdeslatNapsal: 21 Dub 2008 01:31 
Nový člen fóra
Nový člen fóra

Prosím o pomoc s mojí mandarinkou. Kopil jsem si jí cca před týdnem u Starkla a strašne rychle mi opadávají listy. Jelikož jsem úplný amatér tak tímto prosím o pomoc. Díky moc

Předmět příspěvku: Re: Prosím o pomoc s Mandarinkou
OdeslatNapsal: 21 Dub 2008 06:45 
Přispívám na web 200 Kč
Přispívám na web 200 Kč

Wiliame, padání listů u citrusu je reakcí na nějaký problém a těch problémů existují v našich nevhodných podmínkách desítky-bohužel. Hledej zde na foru, je zde moc a moc témat zabývající se touto problematikou. V tvem připadě by to mohl součet šoků a stresování rostliny v posledním období. Rostlinka šla s nějaké množírny s naprogramovaným klimatem do tmy studeného kamionu, potom u Starkla do temné sušší haly a potom, nejspíš do suchého vzduchu k tobě. Žádná jednoduchá účinná rada neexistuje.
Ještě proč odpovídám na tisíckrát zodpovězené ? Byl jsem nedávno u Starkla na zahájení jarní výstavy a v prodeji tam byly citroníky s označením mandarinka apod. :evil: :twisted: . Dále tam byl jeden hybrid (asi Pursta) a ten byl naopak označený jako citroník :roll: :evil: . Takže otázkou je, co jsi vlastně koupil. Zkus mezi prsty promnout listy a přivonět. Citroník by jsi poznal, nebo sem vlož detaily listů ( citroník nemá křídla na řapících) a mladých výhonů. Mladé výhonky by neměly čistě zelenou barvu, ale mohly by být zbarvené s nádechem do fialova. Také mám dojem, že ty citroníky byly jen zakořeněné řízky, kdežto mandarinka by musela být naroubovaná na podnoži.
Každopádně řešením je reklamace a čím rychleji, tím je větší naděje na kladné vyřízení. S padáním listů by jsi možná neuspěl, ale kdyby šlo o citroník prodaný za mandarinku, tak bych to tak nenechal. :D

OdeslatNapsal: 21 Dub 2008 07:36 
Citrusář
Citrusář

To nezní Petře špatně 8)

OdeslatNapsal: 21 Dub 2008 12:49 
Nový člen fóra
Nový člen fóra

Děkujeme za odpověď, naší "mandarinku" jsme ještě jednou zblízka ohledali, očuchali listy (voní jako mandarinka), žádná křídla na řapících jsme nenašli a zdá se, že náš stromeček je naroubovaný na podnoži. Pro jistotu ještě posíláme fotku, jestli je to tedy opravdu mandarinka :wink: Každopádně bychom potřebovali poradit co alespoň přibližně udělat s tím padáním listů. Ačkoli bychom moc rádi také pěstovali citrusy, tak jsme zatím naprostí negramoti (začátečníci) v jejich pěstování, a tak nám došlo, že vlastně ani nemáme přestavu, jak často a jak moc to zalévat. Mára a Bára 21042008203.jpg[/attachment]
Příloha:
21042008202.jpg
21042008202.jpg [ 145.03 KB | Zobrazeno 939 krát ]

Přílohy:
21042008203.jpg
21042008203.jpg [ 55.07 KB | Zobrazeno 953 krát ]

OdeslatNapsal: 21 Dub 2008 15:25 
Citrusář
Citrusář

Podle mne se jedná o hybrid Kuncle, ale zcela vyloučit se nedá ani středozemní mandarina či některá z klementin. Plody prozradí více.
Co se týká tvého problému ... nějak ho z fotek nevidím ... normální zdravá rostlina .... tak bych se tím netrápil a dal ji ven a tam se to časem samo upraví.

OdeslatNapsal: 21 Dub 2008 21:38 
Přispívám na web 200 Kč
Přispívám na web 200 Kč

Takže o citroník v žádném případě nejde :D . Šnek má ve všem pravdu, pouze se překlep a napsal u hybridu Kucle písmeno "n" navíc :P . Opravdu by to mohla přímo středozemní mandarinka, nejen vzhled sedí, a ta vůně by to ještě před plody mohla potvrdit :D .
Jinak věř, je to opravdu moc pěkná rostlina, nechci strašit, ale věčně to tak nebude...

OdeslatNapsal: 22 Dub 2008 00:41 
Nový člen fóra
Nový člen fóra

Děkuji Vám stašně moc za odpověď, jestli bychom ještě mohli poprosit ohledně toho zalévání a hnojení, a popřípadě jaké hnojivo je nejlepší a v jakém množství.
A ještě proč by neměla stále vypadat tak, jak vypadá??????? Mára

OdeslatNapsal: 22 Dub 2008 05:10 
Citrusář
Citrusář

Petře ... to víš, taky si občs potřebuji vytvořit nějakou tu "novou" odrůdu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Zalévat dle podmínek - zemina musí být vlhká, ale nikoliv mokrá ... žádná voda v podmisce - jinak hrozí vznik kořenové hniloby v chladnějších obdobích. Přihnojovat jen v době vegetace nejlépe organickými hnojivy, syntetiku používat jen zřídka a to ještě tak v 1/3 doporučovaných koncentrcí, jinak hrozí zasolení půdy, které citrusy nesnáší.
Rostlina vypadá zatím dobře, ale to nebude mít dlouhého trvání ... změna podmínek a důvody uvedené Petrem výše udělají své a rostlina dříve či později ztratí velkou část stávajících listů .... pokud však bude vytvářet nové přírůstky a tím tyto listy doplňovat ... potom se nic neděje.

OdeslatNapsal: 22 Dub 2008 05:37 
Přispívám na web 200 Kč
Přispívám na web 200 Kč

Pěstování v bytě je díky nemožnosti zajistit vhodné podmínky problematické a tak někomu se to podaří více, někomu méně, cesty k úspěchu jsou různé, ale žádný stoprocentní recept od byt.pěstitelů jsem tady na foru nezaznamenal. Ale zkušeností je tu dost, jen hledat a číst :D .
Zkráceně - zalévat opatrně (nepřelévat, především v zimě, kořeny jsou citlivé na přemokření-hnijí), hnojit také opatrně-citrusy jsou citlivé na zasolení půdy, proto méně znamená více - hnojit pouze ve vegetační době (ne v zimě), slabšími než doporučovanými koncentracemi-také na list (já používám hlavně Hycol ), já dávám přednost organickým hnojivům před umělými (granulované výrobky z hnoje).
Dobré je rostlinu letnit - na balkoně, na zahradě - ale zase pozor na změny, aklimatizace musí být postupná, aby si rozmazlené listy zvykaly z bytové "tmy" na slunce a vítr. Na podzim potom z chladného venk.prostředí do suchého teplého bytu-zase velký šok.
wiliam napsal:
...........................A ještě proč by neměla stále vypadat tak, jak vypadá??????? Mára

Máro, rostlina byla vypěstována v ideálních podmínkách v řízeném prostředí za pomocí různých podpůrných prostředků - tak aby dobře vypadala a dobře se prodala. Následovaly šoky se změny prostředí a nyní je důležité tvé přivykání na nové prostředí.
Citrusy jsou stromy rostoucí na plném slunci, převážně v přímořských oblastech s vlhčím vzduchem a oproti nám s mnohem lepšími světelnými podmínkami-především od podzimu do jara. Na rozdíl od našich jsou rostliny střídáním teplot, sluncem a větrem odolné.
U nás znásilňování stromů do nádob nese riziko, stejně tak zatížení takové rostliny plody a především, co s rostlinou v zimním období (nedostatek světla pro růst) :?: Řeší se to snížením teploty pod alespoň 12-15 st.C, rostlina nevegetuje a tolik se netrápí. Ale z bytu je rozmazlená, není odolná - ošlehaná větry, opálená sluncem jak ty u moře a tak při prvním zimně-jarním slunci místo, aby nám poděkovala, tak se listy pálí, opadávají a dělá "opět problémy".
Ale já jsem skleníkový pěstitel, dobré, kdyby radili bytoví pěstitelé :wink: s mnohem většími zkušenostmi :D .
Právě si všímám, že šnek :wink: poslal odpověď přede mnou, ale už to nebudu mazat, možná se v něčem opakuji a tak :D .

OdeslatNapsal: 22 Dub 2008 07:53 
Citrusář
Citrusář

Já se dotku jen toho prvního co napsal Petr.
Nezaznamenal si ho a asi ani nezaznamenáš, protože podle mého názoru neexistuje - prostě to dlouhodobě nelze. Už jsem to zde x-kráte psal - lze to, ale jen velmi krátkodobě. Tři, čtyři plodnosti a šlus, bohužel. V počátcích jsem si to x-kráte vyzkoušel a je to prostě zcela marný boj. . Asi mimo pár druhů jako je kalamondin apod. Zkoušel jsem to nejen v počátcích, ale i mnohem později čistě ze zvědavosti ... výsledk byl skoro vždy stejný. :(
V této souvislosti bych ještě rozlišil bytové a domové pěsování. :idea: U tzv. bytového je velký problém, ne-li rovnou nemožné snížit teplotu kolem rostlin na přijatelnou úroveň. U domového to většinou až takový problém není. Zde se vždy nějaké to chladnější místo dá nalést. Např. u mne je to na nevytápěném schodišti s relativně velkým oknem, i když s ohledem na jarní nástup do vegetace poněkud nevhodně orientovaným na východ, t.j. zcela bez přímého slunce- a to i na jaře. Nejstarší rostlina si tam roste již 22 let. První 4 roky byla pochopitelně za oknem v místosti a každou zimu ji šlo o holý život. Tak jsem přesunul na tuto chodbu a následující 4 roky ji šlo taktéž o holý život. Tentokráte ne prodýcháním zásobních látek jako v prvním případě, ale pochopitelně díky hnilobě kořenů. :idea: :!: To jsem se časem naučil taktéž zvládat .... a pokud to přeženu, tak v těchto pdmínkách rostliny vegetují a poměrně dobře prosperují a to aniž bych se o něco extra snažil, či jim poskytoval nějakou zvláštní péči.

A jsme opět u základů pěstování citrusů, kolem kterého se tady na fóru neustále motáme - d.f. vyřešení rovnice světlo, teplo, zálivka (všechny ostatní elemnty jsou víceméně nepostatné, fungují jen jako katalyzárory něčeho) pro konkrétní podmínky, které má každý z nás zcela individuální. :!: :idea: :!:
Vyšší teplota znamená nutnost více světla a zálivky. :wink:
Méně světla (zima - venkovní osvětlení je na cca 60% potřebné intenzity pro vegetaci citrusů a za sklem v místnostije to ještě méně .. cca 40%) znamená nutnost snížit teplotu a výrazně omezit zálivku ( u určitých případech to znamená nezalévat za zimu vůbec - menší rostlina ve větší nádobě). A nebo rostlině přisvětlovat. :!: :idea: :!:
A tak bych mohl pokračovat skoro do nekonečna .... a tak raději nepokračuji :wink:

OdeslatNapsal: 23 Dub 2008 01:46 
Nový člen fóra
Nový člen fóra

děkuji Vám strašně moc za odpovědi, oboum. Tak teď už jen doufám, že se bude dařit mandarince lépe. Každým dnem opadávají listy méně a méně. Teď akorát koupím hnojivo a budu doufat, že přestane opadávat úplně. Ještě bych poprosil co s tolika květy. Na webu jsem se dočetl, že by mělo být na 20-50 listů jeden plod. Kdy a jak by se měly odstranit?????? Ještě jednou Vám děkuji. Mára

OdeslatNapsal: 23 Dub 2008 05:57 
Citrusář
Citrusář

S tím hnojivem nakládej opravdu velmi opatrně. Nemáš-li světlo, teplo a zálivku v rozvnováze, tak ti hnojivo nepomůže .... spíše nopak.
20-50 listů na jeden plod je jeden z "mýtů", který se donekonečna opakuje, který osobně považuji za hrubou chybu. Pro starší stabilizovanou rostlinu to snad jo, to by šlo, ale pro mladou? Mladá rostlina (s 20-50 listy na plod) přinést plody dokáže taky, ale často bývá taková její plodnost zároveň poslední. Pokud to přežije, tak v tom roce a v roce následujícícm vůbec nepřirůstá (a nebo jen minimálně) a bez nových přírůstků rostlina skončí téměř bez listů. Citrusy jsou sice stálezelené rostliny, ale živtnost listu je 1-3 roky, v našich podmínkách nejčastěji kolem 1,5 roku. Nemá-li rostlina přírůstky = postupně se zmenšuje listová plocha, která rostlinu "nabíjí" energií (nikoliv hnojivo, jak si leckdo opět mylně myslí).
Já říkám, že je třeba 100-250 zdravých listů na plod - dle odrůdy a její velikosti listů a plodů (kalamondiny, fortunely a citroníky to méně). Teprve po třetí plodnosti, měla-li rostlina mimo plodů i nějaké přírůstky, je možno rostlinu postupně zatěžovat více plody ... řekněmě, že až tak v 10 letch je uvedený údaj přípustný a rostlina ho zvládne, ale většinou jen za cenu "střídavé plodnosti".
Záludnost ponechání většího počtu plodů spočívá především v tom, že rostlina na tento pro ni nepříznivý stav po dobu vývoje a zrání plodů nijak zvlášť nepříznivě nerguje a větinou si ponechává stávající listy. Teprve po provedené sklizni rostlina zareaguje silným opadem listů a nezřídka končí i zcela bez listů. A bez listů nemůže probýhat fotosyntéza, hlavní zdroj energie rostliny (hnojivo to fakt není ... to je jen katalyzátor) a rostlina nemá z čeho následně přirůstat. Spotřebovala-li rostlina při tom (=na vývoj plodů) i své dříve uložené rezevní zrdoje energie, potom je konec vždy stejný. Rostlina hyne vyčerpáním ... a bez možnosti záchrany.

OdeslatNapsal: 23 Dub 2008 16:32 
Přispívám na web 200 Kč
Přispívám na web 200 Kč

Ten "mýtus" mám ověřen za své dost dlouhé pěstování právě u mladých rostlin. Pokud to pravidlo dodržím, nemám s rostlinou ani po její úplně první (nejkritičtější) plodnosti žádný problém. Další rok úplně normálně přirůstá a zpravidla i nakvétá (nejde-li o odrůdu se sklonem ke střídavé plodnosti). Musí ovšem jít o zdravé a normálně vyvinuté listy a rostlinu přivyklou podmínkám pěstování. Nevadí, když je listů na 1. plodnost mnohem více, ale vadí, když je jich naopak méně. Začátečník bez zkušeností by měl raději volit bezpečnější cestu s rezervou nad minimální údaje o počtu listů na plod:wink:

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina