Pěstování v bytě je díky nemožnosti zajistit vhodné podmínky problematické a tak někomu se to podaří více, někomu méně, cesty k úspěchu jsou různé, ale žádný stoprocentní recept od byt.pěstitelů jsem tady na foru nezaznamenal. Ale zkušeností je tu dost, jen hledat a číst
.
Zkráceně - zalévat opatrně (nepřelévat, především v zimě, kořeny jsou citlivé na přemokření-hnijí), hnojit také opatrně-citrusy jsou citlivé na zasolení půdy, proto méně znamená více - hnojit pouze ve vegetační době (ne v zimě), slabšími než doporučovanými koncentracemi-také na list (já používám hlavně Hycol ), já dávám přednost organickým hnojivům před umělými (granulované výrobky z hnoje).
Dobré je rostlinu letnit - na balkoně, na zahradě - ale zase pozor na změny, aklimatizace musí být postupná, aby si rozmazlené listy zvykaly z bytové "tmy" na slunce a vítr. Na podzim potom z chladného venk.prostředí do suchého teplého bytu-zase velký šok.
wiliam napsal:
...........................A ještě proč by neměla stále vypadat tak, jak vypadá??????? Mára
Máro, rostlina byla vypěstována v ideálních podmínkách v řízeném prostředí za pomocí různých podpůrných prostředků - tak aby dobře vypadala a dobře se prodala. Následovaly šoky se změny prostředí a nyní je důležité tvé přivykání na nové prostředí.
Citrusy jsou stromy rostoucí na plném slunci, převážně v přímořských oblastech s vlhčím vzduchem a oproti nám s mnohem lepšími světelnými podmínkami-především od podzimu do jara. Na rozdíl od našich jsou rostliny střídáním teplot, sluncem a větrem odolné.
U nás znásilňování stromů do nádob nese riziko, stejně tak zatížení takové rostliny plody a především, co s rostlinou v zimním období (nedostatek světla pro růst)
Řeší se to snížením teploty pod alespoň 12-15 st.C, rostlina nevegetuje a tolik se netrápí. Ale z bytu je rozmazlená, není odolná - ošlehaná větry, opálená sluncem jak ty u moře a tak při prvním zimně-jarním slunci místo, aby nám poděkovala, tak se listy pálí, opadávají a dělá "opět problémy".
Ale já jsem skleníkový pěstitel, dobré, kdyby radili bytoví pěstitelé
s mnohem většími zkušenostmi
.
Právě si všímám, že šnek
poslal odpověď přede mnou, ale už to nebudu mazat, možná se v něčem opakuji a tak
.