Petře, určitě za rýpala považován nebudeš. Forum je diskusní a podstata diskuse je : já něco řeknu a ty něco řekneš

Pokud to není schopen někdo skounout, neměl by diskutovat. Já jsem naopak rád, že své připomínky píšeš a tím spíše, pokud jsou současně i rozumně zdůvodněny. Jenže mnohé věci, které se samy o sobě tváří jako ne příliš logické mají svůj hlubší význam, který je nutno dát do celkových širších souvislostí. Potom mnohé mají zcela jiný význam.
Zde jde hodně i o úhel pohledu. Z bídy, která lze na trhu koupit bude Zdeňkem zmíněná zemina asi skutečně jednička (ale současně rovnou říkám, že onu zeminu jsem měl v rukách jen pár vteřin u Petra Broži, který mi ji ukazoval ... a mít ji, byť pár vteřin v ruce, je po mne na názor na zeminu to nepodstatnější). Současně máš pravdu v tom, že lze připravit i ještě lepší zeminu. Hodně jde taky o to, kde bude ona zemina použitá - pro řízené skleníkové prostředí bude zemina z Adava to ideální, pro pěstování venku to chce však ještě o něco více. To co Zdeněk posléze doplnil se skladbou blíží zemině, kterou nyní používám i já - směs borkované, frézované a vláknité rašeliny, borovicové kůry, sekaných kokosových vláken, pelitu, špetky jemnozrnného písku, proschlého a následně zkompostovaného koňského honoje, hrudkovité jílovité ornice ze spraší a přídavku železa.
Vysoké nádoby mají svůj smysl. Pokud nemůže růst kořen mladého citrusu dostatečně přímo dolu, potom ani nadzemní část rostliny tolik neroste. Teprve u starších rostlin se kořeny začínají v přirozených podmínkách rozvětvovat významěji do boku a nadzemní část rostliny kořen v tomto trendu jen následuje. Růžáky toto splňují dokonale a citrusy podle toho i rostou. Drenáže u citrusů již deset či patnáct let neopoužívám vůbec žádné. Jakákoliv drenáž totiž vždy vedla jen k tomu, že ty nejaktivnější kořeny do ni časem prorostly a rostliny podle toho začaly vypadat - ze vzduchu a bez vody citrusy růst neumějí a celková stagnace a težké chlorotické stavy se objevily vždy hodně brzy. Drenáže jsou svým způsobem přežitkem z dob keramických nádob s jedním odtokovým otvorem, kde to jakž takž fungovalo. Další čeho se dotknu je hrubší písek až šterkopísek. Je sice skutečně nejlepší na dobré odvodnění a provzdušnění jenže? ... používá-li někdo za podnože trifoliáty jako já, měl by s pískem raději hodně šetřit. Trifoliáty písky a štěrky moc nemusí, takže jsem s ním poslední dobou velmi opatrný, na druhé straně v hodně písčitých zeminách je téměř nulové riziko zasolení při venkovním pětování a hrubší frakce? Ptám se - proč zmenšovat objem nádoby něčím co rostliny stejně nikdy neprokoření a nijak nevyužijí. I toto jsem dříve zkoušel a z naznačených důvodů časem zcela opustil.
Na čem se rozhodně všichni asi shodnem je to, že nemůže-li dobře růst podzemní část rostliny, težko může růst hezky jeji nadzemní část. Jak toho dosáhnout je na každém pěstiteli individuálně, podmínky má každý různé. To co může být ideální do skleníku nemusí být ideální pro venkovní prostředí či do bytu či do zaskleného balkonu a naopak. Pravdou je to, že citrusy jsou schopny růst prakticky v čemkoliv, důležité je to, aby pěstitel svou zeminu dobře znal a vědel jak se chová, především co se pohybu vody v ní týče a podle toho přizpůsobil pěstování, především zálivku.
Závěrem jen velmi stručně řečeno - moc vody je špatně, málo vody je taky špatně, nerovnoměrné provlhčení je taky špatně, malé provzdušnění je taky špatně. Pokud se uvedené podaří pěstiteli dodržet, teprve potom může očekávat velmi slušné výsledky. Jiná lepší univerzální rada či návod bohužel neexistuje.