Rostliny pěstuji v tomto skleníku - viz obr. níže. Délka je 6,7 m, výška 2,6 m a svažuje se na 1,5 m, šířka skleníku je 2,6 m. Obvod skleníku má základ hluboký 90 cm, vnitřní cesta 70 cm. Záhony mají sířku 103 cm, vlevo od vchodu je asi 120 cm dlouhý a 43 cm široký záhonek, který kopíruje vchodové schody a napojuje se na záhon podle cesty. Síla skla je 0,4 cm, je volně položené na rám s kytem, skla drží háčky z plechu.
Bohožel včera díky tajícímu sněhu polovina oken nevydržela a tak máme nejen co uklízet, ale i téma k přemýšlení, jak lépe střechu vyřešit. Uvažijeme o sesazení skel přímo k sobě bez přesahu a utěsnění silikonem. Také jsem někde viděla přesah z polykarbonátu, který vedl asi 10-15 cm pod "krizové místo". Modlím se aby nepřišly hodně nízké teploty, ve skleníku jsou volně tyto rostliny : tomel odr. Tamopan, fíkovník, granátová jablka velkoplodá /semenáčky/ i Nana, mučenky /caerulea stabilně a morifolia, morifolia Andy a naviculata letos poprvé na zkoušku
/, Albizia julibrissin E.H.Wilson /letos by měla jít ven/, Asimina triloba /také půjde ven/, Arbutus unedo a Zantedeschia.
Ta hadice přes schody vede jako přepad ze sudu na dešťovou vodu.
Skleník letos slaví 14 let své existence, toto je první zima, která něco ve větší míře poškodila, tolik sněhu tu nebylo snad od roku 1978 /to mám fotku, kdy mě, coby dvouletého caparta, hodil táta do nahrnutého sněhu u silnice a sněhu bylo přes metr a půl a pak mě z něho vyhrabával/.
Můžete mi poradit ohledně opravy, aby se toto neopakovalo, případně odpovím na dotazy.
Ještě teploty, běžně nebyla v zimě zřejmě nižší teplota než mínus 10 stupňů, vyjma letošní zimy a zimy 1999/2000 myslím. V létě se v pohodě přes poledne dostaneme na 40 plus, ale velká okna v bocích a otevřená dílna celkem dobře větrají. Skleník má i velké okno, otvíratelné do dílny, celou sezonu je otevřené.
Dáša