Panašované citrusy mě vždy lákaly a proto jsem je nejen u nás, ale především v zahraničí vyhledával. Získal jsem mnoho odrůd-převážně se lišící místními názvy a časem poznávám, že jde často o totožné odrůdy.
Takto jsem hodnotil i panašovaný pomerančovník, o kterém jsem se domníval, že by mohlo jít o totožnou odrůdu. Z Francie ji mám ze zahrady Carnoles v Mentonu jako
Orange panache, z Final Ligure ( přímořská část v severní Itálii u Ligurského moře) jako
Arancio (pomerančovník)
variegato-piccolo frutto (malý plod), z Kalábrie (jih Itálie) jako
Arancio variegato , z Florencie (Toskánsko-střední Itálie) jako
Mutabile variegata. Viděl jsem zde mnoho společných znaků, které mě časem sváděly k názoru, že by mohlo jít o totožnou odrůdu. Ale dnes jsem poznal jednu vlastnost, která by mohla v budoucnu můj názor potvrdit nebo ( a to zřejmě spíš) vyvrátit.
Dcera si připravovala vánoční ozdoby ( nebo na adventní věnec-ani nevím) a zašla do skleníku a mimo plodů k jídlu na koleje si sklidila něco na ozdoby. Nakrájela to na kolečka a dala sušit na topení. A já koukal jak čerstvě vyvoraná myš
. Byly zde pomerančové plátky se žlutou kůrou a krvavou dužninou
! Nechápal jsem o co jde. Krvavé Moro jsem ( až na jeden plod-krvavočervená kůra) sklidil a ostatní krv.odrůdy dosud nejsou zralé. Po výslechu dcery
jsem zjistil, že jde o dvouletý plod z ital.panaš.pomerančovníku Arancio variegato ( z Kalabrie), kde jsem dosud červenou dužninu nezaregistroval. Možná je to tím, že citrusy nejím ( mám rád vepřové
) a z plodů dělám limončela apod.
. Takže přesto, že to plodilo i minulá léta - krvavé dužniny si nejsem vědom. Stejně tak jsem to nezaregistroval i u podobných (obdobných ?) zmíněných odrůd-Orange panache, Arancio variegato-piccolo frutto, Arancio variegato, Mutabile variegata