Joseftipalek napsal:
Díky vám chlapíci za odpověď, to v prvé řadě. Na druhou stranu mne zase až toílik neuspokojila. Právě, že každý říká jasně svilušky použít nějaký fungicid nebo co. A v tom je právě ten problém. Potřeboval bych konkrétní radu, konkrétní přípravek a popřípadě kde ho sehnat. Oba uvádítě jiné zkušenosti a jiné přípravky. Problém je v tom, že u nás v Liberci vím pouze o jednom obchodě a ten není to pravé ořechové. Prodavačka na mě koukala jak z jara, když jsem vyslovil SVILUŠKY. Nakonec mi dala něco na jabloně apod, ale nevím zda je to vhodné. Dnes jsem v OBI koupil OMITTE 30W, ale také píšou, že na jiné rostliny než které uvádějí je třeba přípravek vyzkoušet. A já nechci o své rostliny přijít. Takže budu asi shánět vaše návrhy a potom je aplikovat. Do obchodu jsem dokonce donesl i listy ale pomoc žádná. Takže uvidíme co udělám OMITE. Jaký na něho máte názor?
Pokud Tě odpověď neuspokojila, tak za prvé - máš v tom trochu hokej
- na svilušky jsou akaricidy ( fungicidy jsou na houbové choroby), ale problém může být v tom, že svilušky k nim můžou být rezistentní. Účinnou ochranou je dravý roztoč
Phytoseiulus persimilis, když si to dáš do vyhledávače, najdeš spoustu informací a myslím, že ho nabízí nějaká brněnská firma . Jinak při výskytu svilušky je kromě pavučinek žlutá mozaika na listech, žloutnutí listů a jejich předčasný opad v důsledku sání svilušek jsou listy resp. celá rostlina oslabená. Taky se dokáže dost rychle množit
a má ráda suché prostředí (preventivně zvýšit vlhkost vzduchu)
Postřiky vhodné na svilušky: Omite 30 W, Omite 570 EW, Talstar 10 EC, Vertimec 1,8 EC - použití na okrasné rostliny, ale počítej s tím, že postřiky se musí provést opakovaně. Na tu houbu by se dalo použít Dithane nebo Rovral.