Rade napsal:
Nikdo neporadí?
nebo mám odstranit před výsevem celou skořápku?
Pozri, uz je pomaly asi jasne, ze s tym vela ludi skusenosti nema. Neviem, kolko mas semien, ale ak ich je viac ako dvadsat, tak skusaj. Niektore daj predtym na dva dni do vyssej teploty (vody), ine zase nie, niektorym odstran skrupinku (inym zase nie) a tak.
Len nezabudni, co si s ktorymi robil... odporucam popisat im male stitky s postupmi...
Napriklad na stranke
levandula.cz bolo pisane o vyseve semien paliem asi tolko, ze sa maju pred vysevom olupat. Kupil som si (ja debil) semena Rhapidophyllum hystrix (nie od levandule) a skusal. To, co sa pisalo na stranke, ze osupat - hovno. Vsetky mi zhnili behom par dni (aj ked som sil podla navodu), zato ked som siel napriklad podla prispevku tohoto fora, skoro 90 percent semien vyklicilo. Ked som si ch dal do vyhrievanych malych provizornych sklenickov, vysli vsetky.
Navod ti nikto presny neda, musis len skusat, hlavne nebud v tom, ze 100 semien ti vzide, to je prva chyba, ktrej sa ludia dopustaju
Ak pestujes zo semien a aj by boli obojpohlavne, tak ti to moze byt jedno. Kazde semeno (vynimkou je asi iba gingko, kde je ten pomer iny) ma sancu 50:50, ze sa vyklici ako samci alebo samici. Ak ich mas teda dvadsat, to by bola kurna smola, ak by vsetky boli samce (hlavn pre tie samce
)
Prajem vela zdarov. A ked budes mat uz semenace, napis prosim ta podrobne na forum, ako si postupoval a co su urcite slepe cesty, lebo kludne mozs byt priekopnikom v tejto oblasti prave ty.
Ku kesu (
Anacardium occidentale) to myslim este je:
Zelena skupka obklopujuca orch obsahuje jed. Odstranovat najlepsie v rukaviciach, lebo robi na pokozke neprijemne pluzgiere !!!Takze
DUZINU odstranit mozes, ale nie samotny povrch orechu, nechalo by to odokryty endosperm, ak sa to tak vola aj tu a ten je velmi nachylny na plesnivenie, lebo je to pre plesne ako torta: plne cukrov, chutnych vyzivnych latok a nebezpecne... a ked to zozeru plesne, moc nic nevyklici.