petrlcr napsal:
Zdravím. Pozor! Neplést si botanické pojmy. To že na rostlině rostou květy jednopohlavné, ještě neznamená, že rostlina je dvoudomá, tudíž není schopna se sama opylit. Zase naopak, ani u rostlin s květy oboupohlavnými není pravidlem, že je samosprašná. Příkladem může být naše líska. Má květy jednopohlavné, samčí květy typické žluté jehnědy a nevýrazné nahé pupenové červené květy samičí. Ovšem vždy na jedné a té samé rostlině květy obojího pohlaví. Podobně jsou na tom snad všechny rostliny nahosemenné (např. naše jehličnany). Rostlina tedy může být samosprašná. Jediná rostlina je schopna generativní reprodukce. Vrby mají rovněž květy jednopohlavné, ovšem vždy na jedné rostlině je jen jeden druh květů. To známe dobře u actinidií , pistácií a spousty dalších rostlin. Potřebujeme dvě rostliny opačného pohlaví. Rostliny cizosprašné jsou tedy všechny rostliny dvoudomé, zde to jinak samozřejmě nejde (i když i zde se stávají zázraky. Např. změna pohlaví či spontánní tvoření pylu na samičích rostlinách. To jsou ty vyhledávané samosprašné klony), ale i rostliny jednodomé a to i rostliny s květy oboupohlavnými. Je jasné, proč to rostliny dělají, chtějí zamezit samoopylení a tak zvyšovat genetickou rozmanitost svého druhu a tím samozřejmě sílí populace. Je mnoho způsobů jak zabránit samoopylení. U rostlin hmyzosnubných je to často tvar květů (např. netýkavky) nebo jiná doba zrání prašníků a blizny. Ledvinovník západní má však dle mé paměti květy oboupohlavné fialové složené v latách. Zda jsou samosprašné to je jiná otázka, já myslím, že ano (upozorňuji, že nevím, jen myslím. Nikdy jsem nečetl, že by nebyli). Pokud budeš mít, nějakou rostlinu navíc, asi bych jí od tebe rád koupil, neb jí nemám. Nebo mohu nabídnout několik desítek (možná i stovek) druhů exotických užitkových rostlin výměnou. Mohu sepsat seznam těch, co jsem schopen namnožit.
Děkuji za poupravení
upřimě jsem v tomhle laik,ale teď díky vám už ne.Samozřejmně mám rostlin přebytek a rád bych se s vámi o jednu podělil.