Ještě jedno takové podezření, které na tuto rostlinu mám. Mám totiž pocit, že podobně jako akát, hasivka a spousta dalších rostlin ovlivňuje zřejmě pomocí fytohormonů i prostředí okolo sebe. V tomto případě půdu. O to zajímavější je skutečnost že zřejmě aktivně potlačuje i růst jedinců vlastního druhu. Vždy pokud jsem vysel více semen do jednoho květináče, vzešly skoro všechny, zpočátku také vyrovnaně rostly, poté jedna rostlina začala růst rychleji a zbytek semenáčků hynul. To samé se stane, pokud již pod většího jedince, vysejeme semena téhož druhu, tak vzejdou a hromadně uhynou, zatímco starší rostlina roste zcela bez potíží. V porovnání s jinými druhy, ve květináči této rostliny prakticky neroste žádný plevel. Nebylo by to ve světě rostlin nic až zas tak zvláštního. Zajímavé však je, že potlačuje i jedince vlastního druhu. No mělo by to samozřejmě svou logiku, aby si v přírodě nekonkurovali dva jedinci téhož druhu. Plod je zcela jistě uzpůsoben tomu, aby semena roznášela po lese zvěř a ptáci, takže ta semena co vzklíčí pod matečným stromem, by mohla být odsouzena k zániku, neb by konkurovaly v budoucnu mateční rostlině. Růst mají ti jedinci, co obsazují nové prostředí. Biotop, kde tento druh roste, tedy tropy jihovýchodní Asie, jsou nesmírně starým ekosystémem, který klimatické výkyvy čtvrtohor ovlivňovali velice nepatrně, vazby a strategie v konkurenčním boji mezi druhy, jsou v takovýchto ekosystémech zpravidla velice složité. Myslím, že by teda nemuselo jít o nic až tak výjimečného.
|