petrlcr napsal:
Před pár lety jsem koupil celý durian v Globusu (nebyl zrovna nejlevnější), jíst se to nedalo, smrad jak svítiplyn. Ovšem semen tam bylo plno. Docela nezvyklý jehlanovitý tvar. Některá zcela hluchá, plná semena však klíčila .... Možná budeš mít štěstí, ale nevěřím tomu, že ti vydrží déle jak dva roky. Trochu lepší zkušenosti mám s pěstováním chleovníku - džekfrut (Artocarpus heterophyllus), ten mi živoří již asi tři roky a současně má dva živé listy. Opravdu s tak zvláštními nároky jaké durian má jsem se ještě ani nesetkal. Musím říct, že jsem ho pěstoval v totožných podmínkách jako kakaovník. Kakaovník má dost přes dva metry a pravidelně kvete, z mnoha rostlin durianu mi nezbyl ani jeden. Nešli ani v bytě ani ve skleníku.
Keď už sme tú tému nakusli:
Mám s durianom podobné skúsenosti, skúšal som duriany z Malajzie aj z Thajska. - myslím, že je to slepá ulička - aj keď problém nebude len v teplote, či vlhkosti - asi to nejako súvisí s pôdou.
Chlebovníky sú na tom o poznanie lepšie, aj keď aj tam je to rôzne podľa druhu. Najlepšie mi prosperuje Artocarpus mariannensis, artocarpus integer pôsobí tiež nádejne, aj keď o tom viem, že s ním majú problémy aj niektorí pestovatelia napr. v Mexiku. Artocarpus heterophylus je tak "ani z voza ani na voz" a najhoršie u mňa prosperoval artocarpus odoratissimus- Marang, z ktorého už nemám ani jednu rastlinu.