Podle prvního tmavšího obrážku myslím, že jde Citrus limon Sladký (v angl.verzi mého seznamu je na řádku 85 též uveden název anglicky.
Byl dovezen před několika desítkami let z oblasti tehdejší Jugoslavie pod pod názvem "sladki" a já ho získal od Ivana Kunovského z Brna pod názvem Sladký. Zda jde o světově známou odrůdu sladkého citroníku Dorshapo jsem neměl možnost porovnat. Každopádně tento citroník je od jiných rozeznatelný habitusem-hlavně listy, kvete bíle
(zde se dá hledat původ sladké anomálie) a všechny plody jsou bezkyseliné-na rozdíl od jiné sladké odrůdy citroníku - Doux de Mediteranee.
Nedávno jsem zpozoroval podobnost listů k odrůdě citroníku z Itálie (od Oscar Tintori) - Citrus limon cv.Vaniglia. Pod názvem Vaniglia (vanilka) jsou nazývané cukrové (sladké-bezkyselinné) odrůdy pomerančovníků. Takže to začíná dávat smysl, ale musím počkat až citroník Vaniglia povyroste, nebo se podívat ke Zdenkovi, kde už potomek určitě dávno přerostl mého "rodiče"
Pokud by šlo o C.limetta, dá se také velmi dobře poznat, hlavně dle tvaru plodů, kvete rovněž bíle.
Třetí možnost C.limettioides moc nepředpokládám, mám velkou rostlinu, ale dosud kupodivu nekvetla
, tak to dám jen tomu, kdo si výslovně řekne.