Abych pravdu řekl, tak přesně nevím s čím nesouhlasíš.
Mladé rostliny, jak už jsem psal, snesou vyšší teploty na zimování než rostliny starší. Že by zde hrálo roli to, na co jsou rostliny zvyklé se mi moc věřit nechce
, protože .... Nicméně - k dispozici jsou informace, že trifoliata dobře prosperuje i v podnebných oblastech, kde by neměla ... ale tam je to nejspíše zase jen o tom : světlo X teplo ... jako většina věcí u citrusů. Ale to bych zde raději vůbec neventiloval, protože to většině lidí jen zamotá hlavu a vycházel bych raději z toho kde jsme a jaké máme podmínky zde u nás.
Pokud ti trifoliata nezvládala pobyt venku, tak je to dozajista tím, že ... stala se někde chyba, pěstitelská
Nejspíše při přesazování ... kořeny z nějakého důvodu nenarostly do zimy tak jak by měly a rostlina byla přes zimu nedostatečně zásobena vodou či byla "předopována" dusíkem. Jiný důvod z výše naznačených pár informací nevidím .... a to je zjednodušeně řečeno na prezentaci názoru, že trifoliata v chladu či venku ne, dle mého názoru dost málo. Ale pokud si jiného názoru, proč ne? ... od toho je forum diskusní
Osobně neznám, zatím jsem neviděl, žádnou větší nádobovou trifoliatu, či rostlinu na ni naroubovanou, která by byla pěstována v nádobě při vyšších teplotách. Až uvidím, rád změním názor
. Asi to nějaký důvod má .... bych si myslel.
Moje největší nádobová trifoliata je pěstována v přibližně následujícím režimu : je zimována v dveřním výklenku na zahradu, právě tak jak je vyfoceno. Mají-li být teploty pod -10C jde "natvrdo" bez jakékoliv aklimatizace dovnitř do cca 5C, stejně tak i případech je-li celá nádoba promrzlá "ma kost" déle než cca 1 týden, jinak by trifoliata prostě uschla. Po úpravě venkovních podmínek jde opět ven ... a tak je to cca 3-6X za zimu .... a nijak si na to nestěžuje. A můžeš se ptát : proč je vůbec v nádobě? Já pěstuji citrusy v nádobách, nemám místo, nemám skleník ... jakmile zakvete a zaplodí, udělá se foto a jde ihned ven do volné půdy. Proč tolik práce s tím? ... otázka je na místě - a odpověd je jednoduchá : čím nižší teploty má trifoliata v zimě, tím větší potom vykazuje dynamiku růstu na jaře. A to platí i o citrusech na ni naroubovaných, zabezpečí-li pěstitel dobře i jiné, další podmínky.
Foto ze začátku května :
Příloha:
2011-05-08.JPG [ 148.17 KB | Zobrazeno 1335 krát ]