VYHLEDÁVÁNÍ
HLAVNÍ MENU
CITRUSÁŘSKÉ ORGANIZACE
PARTNER LINKY
REKLAMA
|
KÁVOVNÍK ( cofea arabica )Vydáno dne 30. 12. 2001 (48919 přečtení)Kávovník je stále zelená polotropická rostlina původem z horských lesů Etiopie. Nyní je rozšířen ve všech oblastech tropů.
Kávovník je jednou z nejvhodnějších rostlin pro bytové pěstování. Nevadí mu suchý vzduch, není příliš náročný na světlo, brzy a bohatě plodí. Kávovník pěstujeme v lehké, výživné a hlavně kyselé půdě ( nesnáší vápno ). Rostlinu každoročně přesazujeme. Během vegetace 1x za 14 dnů přihnojujeme nejlépe tekutými hnojivy. Výborným hnojivem je ředěný kravěnec, který ředíme před zálivkou v poměru 1 : 10, slepičí nebo holubí trus je pro obsah vápníku nevhodný. Rostlinu často zaléváme, ale nepřeléváme. Jeho velká listová plocha odpaří hodně vody. Nedostatečná zálivka spolu se špatnou výživou, pokud jej nehnojíme a pravidelně nepřesazujeme se projeví žloutnutím a opadem listů. Rostlinu pěstujeme celoročně v bytě. Venku na slunci se lehce spálí a je dost citlivá na chlad, nejnižší teplota pro pěstování je 10°C. Nesnáší přímé slunce na plantáží se pěstuje v porostu vyšších stromů. V bytovém prostředí je to výhoda, že nemusí být těsně u okna a spokojí se s východním, nebo západním oknem. U jižního okna jej v létě dáme za záclonu nebo dále od okna. Množí se semeny, která musí být čerstvá, jinak špatně klíčí. Semena vyklíčí asi za 3 - 4 týdny. Rostlina začíná plodit ve stáří 3 - 4 let a je vysoká 120 cm. Květy se objevují časně na jaře, jsou jasně bílé vonné a samosprašné. Někdy kvete i vícekrát během roku. Plod je bobule velikosti 10 x 5 mm se dvěma plochými semeny. Oplodí je ve zralosti jasně červené barvy, existují také rostliny se žlutým oplodím. Plody zrají 9 --14 měsíců po odkvětu, na rostlině můžeme mít květy i plody současně. Pokud je kávovník moc veliký můžeme jej klidně odříznout na polovinu výšky i méně. Tento zásah do života rostliny děláme raději v době vegetace, v jarních a letních měsících. Můžeme také zaštipovat dlouhé větve, aby se zahustila koruna. Pokud si vypěstujeme plody, můžeme si semena po očištění a usušení upražit. Pražíme na pánvi asi 20 minut. Pánev musí být rozpálená, praží se za stálého míchání. Škůdci se vyskytují výjimečně, jsou to vlnatí červci. Celý článek | Autor: administrator | Počet komentářů: 401 | Přidat komentář | |
UŽITEČNÉ ODKAZY
INZERCE
REKLAMA
REKLAMA PRO CITRUSY.CZ
INFORMACE
Vydavatel:Richter group Copyright: Richter 2001 Kontakt:Pomocí diskusního fora
|
Tento web site byl vytvořen prostřednictvím phpRS - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
Na této stránce použité názvy programových produktů, firem apod. mohou být ochrannými známkami
nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.